Egészség

kedd, 08 március 2022 13:40

Koronavírus? Háború? … Tippek, hogy ne golyózz be!

Written by

2 gyötrelmes évig a koronavírusról szóló hírekkel keltünk és feküdtünk. Most pedig itt a háború okozta borús hírözön… Te is úgy ébredsz, hogy félve keresel rá a hírekre reggel, és aggódsz a jövő miatt? Egy valamit jó, ha tudsz: nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. Az alábbiakban néhány tippet hozunk, amelyek segíthetnek kimászni a szűnni nem akaró rossz hangulatból.

Az első és legfontosabb lépés a szakértők szerint, hogy érdemes minimalizálni a rossz hírek fogyasztását. Noha senki nem akar lemaradni a fejleményekről, be kell látni: nem segítünk azzal, ha 5 percenként nézzük a hírfolyamokat. Legtöbbször azzal magyarázzuk a mértéktelen hírfogyasztást, hogy így szeretnénk megnyugtatni magunkat, ám rendszerint pont az ellenkezőjét érjük el.

Szabj tehát korlátot a hírfogyasztásnak, pl. megnézheted minden nap a híreket, mondjuk reggel és este. Vagy éppen délben. De semmiképpen se figyeld fél szemmel folyamatosan a fejleményeket. Legalább ugyanennyire fontos, hogy próbálj meg hiteles forrásból tájékozódni. Ha már kíváncsi vagy a rossz hírekre, legalább ragaszkodj ahhoz, hogy ne kitalált, szenzációhajhász híreken húzd fel magad.

Próbálj meg minél több olyan tevékenységet végezni, amely 100%-os koncentrációt és jelenlétet igényel. Ez lehet sport, vagy szórakozás a barátokkal, gyerekkel. Bármi, ami konkrét, és jelenlétet igényel. Ez lehetőleg legyen rendszeres program, ami biztos pont lehet a hétköznapokban.

Ha van gyereked, biztosan érdekelni fogja őt is, őket is a háború. Korához képest megfelelően magyarázd el, miről van szó. Kisebbek esetében elég lehet megmutatni a térképen a helyszínt, hogy tudatosítsa: messze vannak a harcok, fizikailag nincs veszélyben a család. Hasznos lehet beszélni régi háborúkról is, főleg a nagyobbak esetében, hogy megértsék, máskor is volt már efféle időszaka az emberiségnek. Ha a menekültek érdeklik a gyerekeket, érdemes elmondani, ki mindenki, és hogyan próbál segíteni.

Szakértők szerint nem mindig alkalmas az idő arra, hogy a gyerekek ezer kérdésére válaszoljon türelmesen az ember. Ha éppen Te magad is lehangolt vagy, és nem tudod megnyugtatóan kifejteni a témát a gyereknek, érdemes elhalasztani a beszélgetést, esetleg megkérni mást a családból, hogy segítsen megoldani a feladatot. Ha a felnőtt ideges, a gyerek is az lesz, ezt pedig jó lenne elkerülni.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: próbálj meg segíteni másoknak. Nem feltétlenül kell közvetlenül a háború súlytotta áldozatoknak, hiszen ma már temérdek lehetőség van, hogy jobbá, szebbé tegyük a környezetünket, vagy támogassunk helyi ügyeket. A segítő tevékenység lefoglal, és legfőképpen jó érzés kerít ezáltal hatalmába. :) 

Last modified on csütörtök, 10 március 2022 12:28
More in this category: « Kézmosási praktika gyerekeknek

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső