Minden egyéb :)

csütörtök, 24 március 2022 10:44

Néhány meglepő tény a tulipánról

Written by

Napjaink egyik legkedveltebb virága a tulipán, ami nem is csoda, hiszen bűbájos, kedves, gyönyörű színekben létezik, sok helyen kapható, sőt, a kertünkben is nyílhat, ha úgy akarjuk. Íme néhány érdekesség róla! :)

A hiedelmekkel ellentétben a tulipán hazája nem Hollandia. Valójában Közép-Ázsiából származik, ahol vadvirágként nőtt a szabadban. 

A legszebb példányokat Törökországban termesztették, mégpedig nem mostanában. Időszámításunk 1000. évétől körülbelül már írásos feljegyzések is vannak a tulipánról, aminek neve is a török ​​„turbán” szóból származik, hiszen valamelyest hasonlít a turbánra.

A tulipánokat a 16. században Carolus Clusius biológus hozta át Európába, a 17. századra a tulipánok népszerűek lettek egész Európában.

Íme néhány további érdekesség:

Napjainkban több, mint 150 tulipánfaj létezik, és több, mint 3000 nemesített fajta.

A tulipánok bimbója szinte tökéletesen szimmetrikus. A 6 lepellevél, ami a bimbót alkotja mind azonos méretű és egyforma alakú. Érdekesség az is, hogy a legtöbb tulipán egyetlen virágbimbót hajt, de néhány fajtánál akár négy virág is van egyetlen száron.

A tulipánok, bármilyen bájosak is, mindössze 3-7 napig virágoznak, a virág a délelőtti, dél közeli órákban nyílik. Szépségük rendkívül múlandó.

A tulipánok szinte bármely színben megtalálhatók, egyedül kék virág nincsen, a különböző színű virágok pedig eltérő jelentéssel bírnak.

A piros virágok az igaz szerelmet szimbolizálják, míg a lila a hűséget. A fehér tulipán azt jelenti, sajnálom. A sárga tulipán szerencsét és jólétet hoz otthonunkba, rózsaszín virágot pedig annak adunk, akivel törődünk.

Kevésbé ismert tény, hogy a tulipán a 11. házassági évforduló virága.

A tulipán, vagy régies magyar nevén tulipánt a Parkinson-kór szimbóluma.

A tulipán szirmok ehetőek. Számos receptben fel lehet használni őket a hagyma helyettesítésére, de akár bort is készíthetünk belőle. A különböző színű szirmoknak különböző íze lehet.

Hollandia jelenleg a világ legnagyobb tulipántermelője, évente mintegy hárommilliárd darabot exportál.

Szintén Hollandiához köthető az ún. tulipánmánia jelenség is. 1633–1637 közötti időszakban a tulipánhagymák ára az egekbe szökött, a tulipánmánia csúcsán a virágok többet értek, mint a gyémánt. A spekulánsok és sokan mások is, a hagymákból akartak meggazdagodni. Végül a spekulációk miatt a piac összeomlott. A hagymák ára hirtelen a korábbi töredékére csökkent.

A tulipán egykor a legdrágább virág volt. Törökországban például száműzetéssel büntetendő bűncselekmény volt a fővároson kívül tulipánt venni vagy eladni.

 

Last modified on csütörtök, 24 március 2022 11:00

Az oldalról

A felvidekianyukak.sk célja összegyűjteni minden olyan információt, ami a felvidéki magyar anyukáknak hasznos, érdekes, aktuális. Egy igazi online közösséget szeretnénk építeni. Tartozz közénk Te is, olvass bennünket!

Írj nekünk!

Bármilyen ügyben szívesen fogadjuk észrevételeiteket a hello@felvidekianyukak.sk címen. Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek bennünket a facebook-on is a felvidekianyukak.sk címen!

A felvidekianyukak.sk honlapon található tartalom bármilyen módszerrel történő másolása csakis az oldal beleegyezésével lehetséges: hello@felvidekianyukak.sk.

Copyright © 2020 felvidekianyukak.sk
hello@felvidekianyukak.sk
facebook.com/felvidekianyukak.sk

 

Kereső